Salonul International de arta fotografica si Festivalul International de Diaporama Digitala, un adevarat succes


Intră acum și în grupul de

La Muzeul de Stiintele Naturii vineri, a avut loc festivitatea de premiere a Salonului International de Arta Fotografica – BUCOVINA – MILENIUL III editia a V-a. La manifestare si-au trimis lucrari aproximativ 200 artisti fotografi din 36 de tari la doua sectiuni: tema libera si tema turism. Valentin Moscaliuc, vicepresedintele Uniunii Artistilor Fotografi din Bucovina Suceava, care a facut parte si din juriu, a declarat ca, de la an la an fotografiile sunt tot mai bune. „Vizionând fotografiile ai posibilitatea sa vezi locuri pe care nu le-ai vazut niciodata. Vezi lumea. O fotografie nu se povesteste. Ea spune prin imagine tot ce are de spus” a afirmat Valentin Moscaliuc.

Cuvinte de lauda au fost rostite de directorul adjunct al Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, care s-a folosit de prilej pentru a depana amintiri din copilaria sa, când era pasionat de fotografie. Aprecieri au venit si din partea gazdei, directorul Complexului Muzeal Bucovina (CMB), Emil Ursu care a mentionat ca editia din acest an a avut o participare deosebita, cu artisti de pe aproape toate continentele ce si-au trimis lucrari.

La eveniment au participat si elevi ai Liceului de arta „Ciprian Porumbescu” care au sustinut un microrecital, acest lucru devenind o traditie începând din anul 2003.

La tema libera a Salonului International de Arta Fotografica – BUCOVINA – MILENIUL III, medalia de aur a fost adjudecata de Iran, cea de argint de România iar cea de bronz de Anglia. Federatia Internationala de Arta Fotografica a acordat 6 mentiuni pentru lucrari trimise din Finlanda, Belgia, Grecia, Ucraina, USA si Germania. La tema turism, aurul a fost adjudecat de Slovenia, argintul de Belgia iar bronzul de România. Si în acest an lucrarile  Salonului de arta fotografica au fost reunite într-un album. Referindu-se la, directorul adjunct al CJ, Catalin Nechifor ca fiind „absolut fantastic”.  

În cadrul aceleiasi manifestari a fost organizata si premierea Festivalului International de Diaporama Digitala, editia a III-a, manifestare la care s-au înscris 31 de participanti din 10 tari. Aici medalia de aur a fost atribuita francezului Simon Jean- Pierre, cea de argint românului Szabo Claudiu iar cea de bronz olandezului Hartensveld Andree, festivitatea fiind urmata de proiectia lucrarilor premiate.

Jurizearea celor doua manifestari a fost realizata de acelasi juriu prezidat de Stefan Toth- presedintele Asociatiei Artistilor Fotografi din România si membri: Vasile Palandean – artist fotograf din Ukraina, Teodor Radu Pantea dr.univ.lector la Facultatea de arte Vizuale din Oradea, Valentin Moscaliuc, vicepresedintele Uniunii Artistilor Fotografi din Bucovina Suceava si Suzana Cosovan – sef al Departamentului Arta Plastica din cadrul CMB.  

Manifestarile s-au desfasurat sub înaltul patronaj al Federatiei Internationale de Arta Fotografica si Asociatiei Artistilor din România, de catre CMB în colaborare cu UAFB si Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei Populare.

Potrivit directorului CMB, Emil Ursu „Salonul International de Arta Fotografica – BUCOVINA – MILENIUL III” se va „muta” de la Suceava la Cernauti. 


Intră acum și în grupul de